//
you're reading...
Bulgariškos tradicijos, Pažintis su Bulgarija

Kukerių karnavalai Bulgarijoje – Unesco saugomas paveldas

Iš avių ir ožkų kailių pagaminti sunkūs, grėsmingai atrodantys kostiumai, iš giliausio sapno pažadinti galintys varpai, persmelkiantys ne tik žodžius, bet ir mintis, akiai neįprasti, pagonybės laikus menantys, energingi ritualiniai šokiai Survakari arba Kukeri persirengėlių festivaliai Bulgarijoje išties įtraukia, stebina, įsimena. O aistringi šios tradicijos puoselėtojai už unikalius kostiumus nepagaili tūkstančių levų.

Persirengėlių šventė šiek tiek primena lietuviškas užgavėnes. Manoma, kad jos šaknys yra senovės trakų, užkariavusių šio krašto žemes, papročiuose švęsti žiemos pabaigą ir džiugiai pasitikti atgimstančią gamtą. Tuomet dievo Dionizo garbei skirta šventė tęsdavos ne vieną dieną. Tūkstantmečius skaičiuojanti tradicija Bulgarijoje labai gyva ir šiandien. Blagojevgrade, kaip ir daugely kitų šio regiono miestų ir kaimų, specialiais kostiumais puošiamasi iškart po Naujųjų. Tikima, kad grėsmingos kaukės ir bauginantys judesiai išvaiko piktas dvasias ir atėję metai bus sveiki ir sėkmingi. Tačiau kai kuriuose regionuose vis dar išlikęs paprotys kukerių šventes rengti artėjant pavasariui.

Persirengėliai Bulgarijoje vaiko piktas dvasias

Pagal senąsias tradicijas persirengėliai susiburia į grupę (dažnai pagal gyvenamą vietą, kaime viena ar kelios grupės, miestuose pagal kvartalą) ir keliauja po namus, kur svetingi šeimininkai dosniai pavaišina, o kartais ir grynųjų nepagaili, kad tik pas juos blogio jėgoms vietos nebūtų. Šiais laikais tradicija eiti iš kiemo į kiemą išlikusi kai kuriuose kaimuose, tačiau kukerių šventės bent kartą metuose organizuojamos kone kiekvienam mieste. Kai kurios sutraukia tūkstančius dalyvių ir žiūrovų ne tik iš Bulgarijos, bet ir iš užsienio.

Blagojevgrade kukeriai įprastai šėlsta sausio pradžioje. Šiemet nuspalvino ir įgarsino miesto gatves sausio penktąją. Tiesa, dabartiniuose renginiuose galima pamatyti ne tik autentiškų kailinių kukerių kostiumų su neįtikėtino dydžio galvos apdangalais, eisenoje išvysti ir asiliukais traukiamų vežimaičių, ir gyvų ožkų bei avių, bet ir mėsininkų, ir daktarų, ir kirpėjų, ir kuprotų senolių, ir vestuvių muzikantų, ir tautiniais drabužiais pasipuošusių liaudies šokėjų, ir sunkiai į rėmus telpančių personažų. 

This slideshow requires JavaScript.

Kukeriai varžosi, kas pasirodys geriausiai

Persirengėlių grupės ne tik žygiuoja spalvingame parade centrinėmis miesto gatvėmis, bet ir varžosi tarpusavy. Komisija vertina kaukių, kostiumų autentiškumą, pasirodymo programą. Siekdami pralinksminti žiūrovus, kukeriai dažnai surengia mini spektaklius, vaidina vestuves, gimdymą, šeimyninius barnius, šoka, groja, kartais ir uždainuoja. Blagojevgrade šiemet varžėsi 13 grupių iš įvairių miesto rajonų ir aplinkinių kaimelių. 

Spalvingas ir triukšmingas renginys į gatves privilioja minią žiūrovų. Stebėti mistinius herojus ir jų pasirodymus įdomu tiek mažiesiems šventės lankytojams, tiek suaugusiems. Didžiausią įspūdį daro kailiniais kostiumais pasipuošę vyrai (moterys tokius dėvi labai retai, jie itin sunkūs, sunku judėti, be to, kai kurie skleidžia nemalonų kvapą). Užsidėję ir bokšto formos kailinę, visą veidą dengiančią kepurę, jie tampa beveik 3 m ūgio milžinais. O kai grupė ima ritmingai judėti, atmosfera tampa išties magiška, lyg fantastiniam filme.

Kukerių kostiumai kainuoja tūkstančius eurų

Tikrieji, autentiški kostiumai nepigus malonumas. Bene brangiausias, į Gineso rekordų knygą pretenduojantis (kaip ilgiausio plauko, kailio plaukai siekia 105 cm) kostiumas prieš keletą metų parduotas už 22 tūkst. eurų. Dimitr Kehailov iš Bansko įgyvendino vaikystės svajonę turėti pati gražiausią kostiumą. Vyras unikaliam drabužiui paaukojo daugiau nei 10 metų savo augintas ir prižiūrėtas ožkas bei ožius ir savo kūrinio parduoti neketino. Jis atsisakė ne vieno pasiūlymo, tačiau, kai Ispanijoje gyvenantis bulgaras Nikolajus, viename karnavale išvydęs išskirtinį kostiumą užsigeidė jo bet kokia kaina ir pasiūlė 22 tūkst. eurų, sandėris įvyko. Bet net ir ne tokiems pakvaišusiems ir turtingiems kukeriams, už kostiumą mažiausiai teks sumokėti 500-600 levų, o dažniausiai padorus kostiumas kainuoja apie keletą tūkstančių. Kaina priklauso nuo kailio rūšies ir ilgio. Kuo ilgesnis plaukas, tuo įspūdingiau kratosi šokant ritualinius šokius.

Dažnai meilė kukerių ritualams užgimsta dar vaikystėje ir tapę vienu iš jų vaikinai šia aistra užsigeidžia visam gyvenimui ieško geriausių kostiumų, tobulina juos, perka ar gamina aksesuarus, ieško kuo garsiau skambančių varpų, keliauja po kukerių karnavalus. Didžiausias jų vyksta apie 50 km nuo Sofijos įsikūrusiame Pernike. Čia tarpusavy konkuruoja persirengėlių grupės iš visos Bulgarijos, susirenka dešimtys tūkstančių žiūrovų. Įprastai renginys vyksta sausio pabaigoje – vasario pradžioje. Būtent Pernike vykstantis Surva festivalis yra įtrauktas į nematerialių kultūros vertybių paveldo sąrašą. Šiemet jis buvo suplanuotas sausio 25-26 dienomis, bet renginys atšauktas dėl užsitęsusių vandentiekio problemų, o norintieji autentiškų švenčių kviečiami į kaimus šalia Perniko, kukerių karnavalų kalendorius.

Nors kukerių arba dar vadinamų survakarų festivaliai visoje šalyje vyksta kasmet, jie nenusibosta. Tai labai įtraukiantis ir užburiantis reginys. O kad stebėti bulgariškus ritualus būtų dar įdomiau, kad būtų ne tik gražu, bet ir aišku, ką reiškia kiekviena kostiumo detalė ar judesys, ateity labai smalsu pakalbinti tiek patyrusis kukerius, tiek kostiumų meistrus.

 

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Diskusija

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Join 396 other subscribers
Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

No Instagram images were found.