//
you're reading...
Bulgariškos tradicijos, Pažintis su Bulgarija

Sisi, Kirčo, Cuci – bulgarų vardų trumpinimai ir tradicijos

Rinkdama vardą dukrai ne tik ieškojau prasmės ir gražaus skambesio tiek lietuviškai, tiek bulgariškai, bet ir norėjau, kad taip pat nebūtų vadinama kas antra mergaitė kieme ar klasėje, nekalbant apie tai, kad taip pakrikštytų nebūtų artimoje aplinkoje. O bulgarai, kartais atrodo, kad turi kokių 10 populiariausių vardų sąrašą ir daug nevargsta galvodami ką nors naujo. 

Krikštija senelių vardais

Mano išrinktojo brolis nešioja tokį pat vardą kaip geru dešimtmečiu vyresnis pusbrolis – abu pavadinti senelio Georgi garbei. Tokiu vardu pavadintas ir vienas proanūkis. Vadinti senelių ar tėvų vardais čia ir šiandien gana populiaru. Ir aš sulaukiau klausimo, kieno vardą davėme savo kūdikiui. Mano Ivanas pakrikštytas močiutės Ivankos garbei, sūnėnas Ilja – senelio Ilja ir močiutės Ilianos džiaugsmui ir pasididžiavimui, o pusbrolis Radi, močiutės Radkos, tradiciją tęsia ir Radi dukrytė Radoslava. Ir kaimynystėje yra keli maži Dimitar’ai ir Jordanai, gavę senelių vardus. Populiariais senaisiais vardais jų šeimininkai dažniausiai džiaugiasi ir su nešioja su pasididžiavimu.

Visuotinai švenčiami vardadieniai

Taip pat gali likti nesuprastas, jei per kokį žymesnį vardadienį – Ivanov den, Jordanov den, Todor den, Lazarov den, Georgiov den, Petrov den, Iljin den, Dimitrov den, Nikul den ar pan., gimusį vaiką pavadinsi kitaip, nei tądien siūlo kalendorius. Manoma, kad toks vaikelis vardą atsineša ir jo keisti nevalia. Nors man vardadieniai niekad nebuvo labai svarbūs, savo vardą kalendoriuje minimą radau triskart, ir galvojant vardą dukrai varduvės nebuvo prie pasirinkimų kriterijų, visai džiaugiuosi, kad per Todorov den sveikinami ir Teodorai bei Teodoros, o mažylė turės dar vieną papildomą šventę.

Trumpina net trumpus vardus

Teodorą bulgarai trumpina Tedi, dar kai kurie mažybina Teodorče, Teodorka, yra ir Teodorų, vadinamų Dora. Šie variantai dar labai neblogi, palyginti su tuo, kaip neatpažįstamai iškraipo kai kuriuos vardus. Dažnai mėgstama sutrumpinti vardą iki dviejų skiemenų, o net jei vardas trumpas, jis pakeičiamas ir pilnu retai vadinama. Kad ir Jordan ar Jordanka – dažnai keičiama į Dani, Dančio. Dimitar – Mitko, Aleksandr – Sašo, Georgi – Goško, Goše, Goga, Žoro, Ivan – Vanka, Nikolai – Koko, Kiril – Kirčo, Petar – Pešo, Desislava – Desi, Krasimira – Krasi, Denitsa – Deni, Viktorija – Viki, Marija, Mariana – Mari, Mare, Dimitrina – Ditka, Violeta – Vila, Vili, Liliana – Lili ir t.t. Moni šaukiamos ne tik Monikos, bet ir Simonos. Antoanetos ir Antonai kviečiami trumpiniu Toni, Andon – Dončio. Mane mažybiškai vadina Justinka. Vieni labiausiai nustebinusių trumpinių Ceco (Tzvetan), Cecka, Cuci (Tzvetanka), Sisi, Siso (Silvana). Ir dabar neretai pasitaiko, kad išgirdus trumpinį negaliu atspėti, koks gi vardas galėtų būti parašytas taip kviečiamo žmogaus pase. 

2018-aisiais populiariausi vardai naujagimiams buvo Viktorija ir Georgi (Bulgarijos nacionalinio statistikos departamento duomenys). Taip pat mergaitėms labai dažnai buvo duodamas Marijos ir Nikol vardas, o berniukams – Aleksandr ir Martin. Nors vis dažniau suteikiami ir tarptautiniai, daugely šalių populiarūs vakarietiški vardai, tradiciniai bulgariški taip pat savo pozicijų neužleidžia ir yra tarp pirmaujančių.

Daugiausia šalyje 2018 m. gyveno Georgijų (beveik 170 tūkst.) ir Ivanų (151 tūkst.), o moteriškų vardų įvairovė kiek didesnė, tad pirmą vietą užimančių Marijų yra tik 113 tūkst., o antroje vietoje likusių Ivankų – 57 tūkst. 

Vardus įdomu patyrinėti, tačiau svarbiausia, kad patogūs ir mieli jie būtų jų savininkams. Kol šimtatūkstantinė minia Ivanų ir Georgijų gerai jaučiasi, turbūt neturėtų tai užkliūti ir niekam kitam. Be to, sutikus naujus pažįstamus, lengviau įsiminti vardus.

 

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Diskusija

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Join 396 other subscribers
Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

No Instagram images were found.