//
you're reading...
Lietuviai Bulgarijoje, Pažintis su Bulgarija

Lietuvės ir anglo šeima įsikūrė mažame Bulgarijos kaime šalia Plovdivo

Lietuvė Bulgarijoje

Lietuvė Maja su vyru anglu prieš ketverius metus persikėlė gyventi į Bulgariją ir šio sprendimo nepasigailėjo.

Jau kelis metus kalbinant Bulgarijos lietuvius, vis smalsiau tapo pajudinti ir daugiau sužinoti apie tuos, kurių nematome bendruomenės renginiuose, kurie gyvena toliau nuo sostinės ir gali papasakoti apie kitokią Bulgariją. Kiekviena istorija praturtina ne tik įkvepiančiomis pažintimis, bet ir nauju žvilgsniu į šalį, kurioje gyvenu, atskleidžia naujų jos atspalvių.

Gyvenimas Bulgarijoje

Tarptautinė lietuvės ir brito pora laimę rado Bulgarijoje.

Klaipėdietė Maja Sawyer su vyru anglu ir vaikučiais ketverius metus gyvena seniausiu Europos miestu tituluojamame Plovdive. Iki šiol lietuvaitė negali atsidžiaugti pasakišku klimatu ir nuostabiais vaizdais bei žavisi vietinių požiūriu į šeimą.

Poros kelias prasidėjo Lietuvoje, kur juodu susituokė ir susilaukė pirmosios dukrytės. Vėliau, nutarę, kad vyrui karjeros laiptais lengviau kopti bus gimtinėje, persikraustė į Didžiąją Britaniją, bet pokyčių vėjai papūtė nepraėjus nė dvejiems metams. Jam gavus pasiūlymą dirbti Plovdive, visa šeima pradėjo pažintį su Bulgarija.

Tuomet juodu augino jau dvi mažytes mergaites, tad nerimavo, kaip seksis įsikurti, kaip dukros adaptuosis prie naujos aplinkos, abejojo, ar gaus pakankamai kokybiškas medicinines paslaugas ir t.t. Didelių lūkesčių Maja neturėjo, nes prieš persikraustymą neteko lankytis Bulgarijoje, o girdėti geri atsiliepimai – ne apie gyvenimą šioje šalyje,  o apie poilsį prie Juodosios jūros.

Pirmoji bičiulė ir pagalbininkė – manikiūrininkė

Plovdivas jauną šeimą pasitiko šiltai. Už pagalbą įsiliejant į miesto gyvenimą ir pradedant naują etapą lietuvė dėkinga keliems bulgarams, su kuriais susipažino vos atvykus. Pirmąja bičiule tapo manikiūrininkė, kurios draugiškumo bei geranoriškumo dėka naujakuriai lengvai surado ir privatų darželį vaikams, ir patikimą medicinos įstaigą. Po keleto metų neliko ir kalbos barjero, tad reikalus tvarkyti tapo nepalyginamai lengviau.

Tarptautinę porą Bulgarija sužavėjo. Pirmus metus juodu su dukromis po šalį keliaudavo kiekvieną savaitgalį. „Tai neapsakomo grožio šalis Čia ir jūra, ir tikri kalnai, kriokliai, visur pilna istorijos. Mūsų Plovdivas – seniausias Europos miestas, centre puikuojasi senovinis amfiteatras. Patys bulgarai – šilti ir atviri žmonės, daug dėmesio skiriantys vaikams. Su jais išmokom gyventi lėčiau“, – įspūdžiais dalijasi Maja.

Vestuves švenčia visas kaimas

Vis tik moteris prisipažįsta, kad kai kuriose situacijose jai vis dar nesuprantamas tas lėtumas, ypač verslo srityje. Metus dirbusi gana nemažoje įmonėje, iš arti stebėjo bulgariško verslo ypatumus: klientas čia ne visada teisus. Taip pat Plovdive įsikūrusi lietuvė stebisi, kad kartais darbai neatliekami laiku ar kokybiškai, pasitaiko atvejų, kai norint užsisakyti produktą, tiekėjas nepasiekiamas ir nenori lengvai paimti tavo pinigų. Taip pat ji atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje – gerokai švariau, o patys bulgarai dažnai nepuoselėja šalies grožio, šiukšlių paliekama ir išskirtiniuose gamtos kampeliuose.

Tačiau nepaisant aplaidaus požiūrio į tvarką, Mają žavi bulgarų požiūris į šeimą: „Jie visada švenčia šventes kartu ir ilgai sėdi prie stalo, padainuoja, pašoka savo tradicinį choro (bg. Хоро – tautiniai šokiai) – visi drauge, nuo mažiausiųjų iki garbaus amžiaus šeimos narių“. Pastaruosius dvejus metus šeima gyvena mažame kaimelyje netoli Plovdivo, tad turi galimybę stebėti tikrąjį tradicinį gyvenimą. Maždaug nuo 13.00 iki 15.00  val. gatvelės lieka tuščios, nes tas laikas skirtas poilsiui. Vestuvės švenčiamos visu kaimu – tiesiog kiekvievas automatiškai laukiamas! Maja paaiškina, kad tai nereiškia, jog turi nešti dovanas, pinigus ar dar kažką, tiesiog kviečiama drauge praleisti laiką linksminantis su jaunavedžiais.

Gyvenimas Bulgarijoje

Tris vaikus auginanti šeima džiaugiasi ne tik Bulgarijos klimatu, bet ir puikios kokybės vaisiais ir daržovėmis.

Didžiausias kaimo privalumas vasarą – ekologiškai užauginti vaisiai ir daržovės. Nors trijų vaikų mama (šeima prieš metus susilaukė pagranduko) prisipažįsta dabar tam neturinti laiko, sako, užtenka dosnių kaimystėje gyvenančių bobučių dovanų. Jos pavaišina kibiru-kitu skaniausių pomidorų pasaulyje ar kitom šviežiom daržovėm. Nepaisant to, kad gyvena kaime, nuo kasdienybės atitrūksta ir Plovdive Maja lankosi porą kartų per savaitę – susitikti su drauge ir pabūti civilizacijos dalimi.

Automobiliu išmaišė visą Bulgariją

Iš Lietuvos pajūrio kilusi M.Sawyer, vis dar negali atsidžiaugti pasakišku Pietų šalies klimatu. „Atostogas ar iškylą su šeima ar draugais šiltuoju metu gali suplanuoti ir nebijoti, kad leisi laiką slėpdamasis nuo lietaus ar vėjo. Ko nesitikėjau, tai tikros žiemos ir sniego!“, – prisipažįsta emigrantė. Vis tik keturi sezonai jai patinka. Šiltuoju metų laiku visa šeima dažnai spontaniškai išvažiuoja į pikniką. Tiesiog sėda į mašiną ir rieda iš anksto nesuplanuotu maršrutu, kaskart atrasdami ką nors naujo. Taip pirmaisiais metais aplankė didįjį Perperikoną (senovinį miestą) su kvapą gniaužiančiais vaizdais, tokiu būdu aptiko ir magiškus nuostabiuosis tiltus – aukščiausias Bulgarijoja olų angas.

„Buvome ir Rilos, Bačkovo vienuolynuose, kur dar nuvažiuosime ne kartą. Vaikams labai patiko šokančių meškų parkas, Pazardžiko zoologijos sodas ir parkas. Mano mylimiausia vieta – Bansko. Dievinu kalnus. Žavi ir Nesebero senamiestis. Kadangi esu iš Klaipėdos,  traukia prie jūros ir kopų, kaip Kuršių Nerijoje. Kai būnų ten, visada galvoju apie saviškius Lietuvoje, nes netenka dažnai lankytis gimtinėje“, – įspūdžiais ir jausmais dalijasi Maja, kuri į Lietuvą per pastaruosius 5 metus buvo grįžusi tik dukart, ir vis stingant laiko aplankyti visus, pasibūti kartu ilgiau. Šią vasarą ji planuoja gimtinėje praleisti 2 savaites ir labai pergyvena dėl oro sąlygų. „Turbūt reikės vežtis ir vasariškas sukneles, ir rudenines striukes“, – svarsto prie karštų Bulgarijos vasarų priprasti spėjusi lietuvė. Ji tikisi, kad artimiausiu metu pavyks prisijungti ir prie Bulgarijos lietuvių bendruomenės organizuojamų švenčių. Angliškas, lietuviškas ir bulgariškas šventes švenčianti šeima siekia, kad vaikai pažintų savo tradicijas.

 

This slideshow requires JavaScript.

Kviečia aplankyti Plovdivą

Maja apgailestauja, kad per ketverius gyvenimo Bulgarijoje metus čia nesutiko nė vieno lietuvio. „Manau, kad Bulgarija Lietuvoje žinoma vien dėl savo Juodosios jūros pakrantės. Draugus visada kviečiu aplankyti mus ir pasakoju, kad čia tikrai yra ką pamatyti apart jūros.  O bulgarams vis atrodo, kad mes iš kažkokios šiaurinės šalies, kur pastoviai sninga. Kai parodau nuotraukas iš Nidos kopų, gražiąją Trakų pilį, savo nuostabiosios Klaipėdos vaizdus, nuomonė kardinaliai pasikeičia!“, – paklausta, kaip atstovauja savo šalį Bulgarijoje ir ką pasakoja savo ratui apie Bulgariją vardija Maja.

Ji pabrėžia, kad Plovdivo miestas šiuo metu itin greitai plečiasi, auga darbo vietų skaičius, statybų pikas, didėja darbo užmokesčiai, todėl gerėja ir infrastruktūra. „Čia sau veiklos ras ir jauni žmonės, ir šeimos su vaikais – tiek mažais, tiek paaugliais. Vasarą – vandens pramogos, žirgynai, dideli parkai, festivaliai, nuostabūs šokantys fontanai, iškylos, žiemą – muziejai, sldinėjimo trasos, rogių trasos vos už 30 minučių kelio nuo centro. Pamilau šį miestą ir kviečiu visus jį aplankyti, juolab 2019 metai Plovdivas taps Europos kultūros sostine, tad lankytinų vietų  padaugės, esu įsitikinus!“, – reklamuoja gyvenimą Plovdive jį pamilti spėjusi lietuvė.

 

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Diskusija

Trackbacks/Pingbacks

  1. Atgalinis pranešimas: Joninės lietuviškiausiame Bulgarijos kaime | Kliukarka - 24 birželio, 2018

Parašykite komentarą

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Join 396 other subscribers
Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

No Instagram images were found.