//
you're reading...
Fantazija valgant, Kasdieniai įkvėpimai, Pažintis su Bulgarija

Rudenį Bulgarija kvepia keptomis paprikomis

Rudenį Bulgarija pakvimpa fermentuotis pradėjusiomis lipniomis vynuogėmis, žadančiomis lengvą svaigulį žiemos vakarams, bei keptomis paprikomis. Sodrios ne tik daržovių spalvos daržuose bei parduotuvių lentynose ir kepsninėse, bet ir kvapai, salstelėjusiais garais keliaujantys link nosių kaimuose, nuošalesnėse gatvelėse ir net daugiabučių kiemuose. Ir dažniausiai jie sklinda ne iš virtuvių pro pravirus langus, o iš čia pat sukurto laužo ar kepsninės.

img_20160927_182944

Skaniausi ingredientai – tiesiai iš daržo.

Rugsėjį šalis virsta tarsi viena didele kepykla ir raugintų, marinuotų bei vakuotų gėrybių fabrikėliu. Daugiaaukščių blokinių namų gyventojai laikinas lauko virtuves įsirengia šalia laiptinių, suolelių, pavėsinių ar garažų. Rasti kiemą be paskubomis iš suneštų lentų ar atraižų sukaltos pavėsinės ar bent stalelio su suolais nelengva užduotis. Nes ant suolelių vis dar verda gyvenimas auga vaikai, sklinda gandai, mezgasi pažintys ir noksta kaimyniški ryšiai.

Ant skardų kepa raudonos paprikos, laužavietėse kunkuliuoja liutenicos (pomidorų, paprikų ir baklažanų padažas) katilai, kaitinami stiklainiai, dalijamasi receptais ir prisiminimais. Man atrodo, kad tuose stiklainiuose telpa gerokai daugiau nei garnyras prie kepsnio. Juose telpa tradicijos, bendrystė, vaikystės prisiminimai, dalybos ir susibūrimai, juose – rūpestis ir namų skonis. Štai kaimynė Violeta po dviejų dienų neatsitraukiamo paprikų kepimo, veido spalva pati panašėjo į saulės spindulių palepintą prinokusią daržovę, tačiau baigus darbus jos veide švietė šypsena – stiklainius ši mama siųs trims Vokietijoje statybose uždarbiaujantiems sūnums.

img_20160925_201442

Ant skardos vartant apkeptos paprikos pirmiausia nulupamos, tuomet susmulkinamos, užpilamos actu, aliejumi, paskaninamos cukrumi ir druska, česnaku ir petražolėmis, dedamos į stiklainius, kurie užkaitinami ir paliekami atvėsti.

Keptose paprikose atsispindi ir tautos charakteris. Išties bulgarai turi panašumų su spalvotaisiais pipirais – ryškūs, emocingi, saldūs, bet gali būti ir aštriažvilgsniai, ir smailialiežuviai. Mėgsta saulę ir šilumą, bet ir palaistyti, ir paglostyti reikia. Kuo karštesnė situacija – tuo geriau atskleidžia visas savo spalvas, skonius ir poskonius.

Kadais, dar būdama darželinukė, žadėjau mamai, kad pirmoje klasėje besimokydama dar prie stiklainių nagų nekišiu, bet antroj – tai jau tikrai vakuosiu. Ne tik antrą klasę, bet ir gimnaziją baigiau senokai. Tačiau noras bent kartais panardinti pirštus į žemę ir užkonservuoti vieną kitą daržovę ir netesėti pažadai pasivijo net Bulgarijoje. Nes nei gimtinėje, nei čia parduotuvėse nepavyko rasti į tuos mažus stiklainiukus telpančių įspūdžių, rūpesčio ir meilės.

Keptos paprikos, paprikaša, liutenica, liutivka – tai vis bulgarų pagardai ir ant duonos tept tinkami, ir svečią pavaišint, ir šeimininke gera norint pasirodyt, ir širdį paglostyt ir laiko mašina į vaikystę grįžti. Kol aš su krūva padykusių, iki ausų murzinų pyplių vakarienei kimšdavau bulką  su uogiene, mažiems bulgariukams gardžiausius skanėstus atstodavo riekė duonos, užtepta liutenica.

Reklama

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Komentarai

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Prisijunkite prie kitų 196 pasekėjų

Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

Blagoevgrade vyksta karšto vyno festivalis. Jei paskubėsit, dar spėsit ir ryt:) Apie Kalėdas įprastai pradedu galvoti gruodžio vidury, bet šiandien nuotaika jau šventinė, klausant bulgariško roko koncerto su karštu vynu. Ruduo plaukuose, kiemuose, daržuose ir lėkštėse. 
Maistas šildo, gydo ir įkvepia, jungia ir yra puiki pokalbių tema.
Apie virtuvės reikalus labai skaniai paplepėjom su profesionalia kulinare @baltutyt Apie jos kelią iš Mažeikių į Sofiją skaitykite www.kliukarka.wordpress.com Rudens magija.
Obuolių kambarys sename name.
Kieme kvepia šlapiais lapais ir raudonskruosčiais vaisiais.
Pyragai, kokteiliai ir dantų galandinimas. Viskam savo laikas.
#applemania #autumnvibes #reserve #readyforwinter #oneappleadaykeepsthedoctoraway #applesmell #savings #blogger #kliukarkablog #bloggerlife #bulgarianautumn #novemberjoys Kai galvoje pilka, kartais tereikia pažiūrėti sau po kojomis. 
#rudenssapnai #autumnvibes #autumnperson #bulgariannature #slowliving #colourfullife #enjoyingthemoment #sunnyday #hereandnow #inspiration #weekendoutdoors Ši pasaka ne mano - ji Šiaurės jūros undinės. Galim grįžti į praeities vietas, bet grįžti į tuomečius save - suktas reikalas. 
Lyg ir tas pats, 
Lyg visai kitas.
#vidiniaidialogai #siauresjura #kelioneslaiku #talkingtomyself Va toks vat ūkanotas nutiko šis rytas. Rūkas išsisklaidė, saulė iš debesų patalų išsirangė, bet tos rudens miglos liko mintyse - jaukuma, ramuma, arbatos su medumi, knygos ir adijalai. Rudens aš vis tik vaikas. #nofilter #autumnvibes #octobermorning #foogy #mysterious
%d bloggers like this: