//
you're reading...
Fantazija valgant, Pažintis su Bulgarija, Uncategorized

Ryžiais įdarytas karpis arba vyras virtuvėje

Gaminti žuvį gruodžio 6-ąją – šv. Mikalojaus dieną – Bulgarijoje iki šių dienų išlikusi tradicija. Šios šventės papročius ir juos paaiškinančias legendas aprašiau praėjusią savaitę, o šįkart tęsiu pažadą ir dalinuosi karpio receptu.

Kadangi mūsų poroje bulgaras tik vienas, jis ir buvo įpareigotas imtis misijos išvalyti ir paruošti žuvį bei atsakyti į visus man kilusius kultūrinius ir kulinarinius klausimus.

Rezultatas maloniai nustebino. Minkštutėlis, baltas karpis tirpo burnoje, o ryžiai džiugino poskonių derme. Kiek erzino tik smulkių kaulelių gausa, tačiau patys pasirinkome pirkti tą šv. Mikalojų išgelbėjusį karpį, o ne kokį mažiau kaulingą jo giminaitį. Nenori kaulų – pirk filė. Norėjai karpio – neburbėk, – aiškinu pati sau, nes kieno gi kito patarimų klausyčiau.

Neprieštaraučiau, jei mokslininkai išrastų kokius nykstančius kaulus, kai tas gražuolis karpis atsidurtų lėkštėje, kaip kokį savaime išnykstantį rašalą ar tirpstančius medicininius siūlus. Tačiau tuomet, spėju, suabejočiau, ar sėdžiu prie vakarienės stalo savo namuose, ar sapnuoju ir esu kokio mago pasirodyme.

Kiek mažiau įkvepiantis vaizdas nei lėkštėje laukė virtuvėje. Tačiau po gamybos proceso likusi kūrybinė netvarka menka auka dėl rezultato – malonumo skonio receptoriams ir progos užleisti savo žaidimų aikštelę bent vienam vakarui.

Originalų receptą draugas rado internete ir kiek patobulino pagal savo fantaziją ir turimus produktus.

Ingridientai:

  • 1 karpis (mūsiškis buvo 750 g)
  • 100 g ryžių
  • 2 svogūnai
  • 3 šaukštai trintų graikinių riešutų
  • Šaukštelis saldžiosios raudonos paprikos miltelių
  • Žiupsnelis cinamono
  • 2 šaukštai maltų džiuvesėlių
  • 0,5 šaukštelio cukraus
  • Konservuoti pomidorai
  • Druska
  • Maltų juodiei pipirai
  • 200 ml aliejaus
  • 200 ml vandens
  • Citrina

Recepte buvo nurodytos ir razinos, bet šįkart jų neturėjome ir atsisakėme.

Gamyba

  1. Pirmiausia reikia karpį išvalyti, gerai nuplauti, pasūdyti ir palikti 1-2 valandoms.
  2. Pakepinti ir patroškinti smulkintą svogūną aliejuje.DSC06228
  3. Į keptuvę su svogūnais suberkite ryžius ir stiklinę vandens ir troškinkite dar 15-20 minučių, kol ryžiai suminkštės.DSC06222
  4. Tuomet suberkite maltus džiuvesėlius, papriką, juoduosius pipirus, druską, cinamoną, riešutus ir dar šaukštą vandens. Viską gerai išmaišykite.DSC06237
  5. Taip paruoštais ryžiais įdaryti karpį ir užsiūti, kad ryžiai neišbyrėtų. Galima panaudoti ir dantų krapštukus ir žuvies kraštus susmaigstyti.
  6. Kad žuvis nepriliptų prie skardos ir gerai iškeptų iš abiejų pusių ją kepti ant grotelių ar kito aukštesnio pagrindo skardoje.
  7. Karpį apšlakstyti aliejumi ir konservuotais pomidorais ar pomidorų tyre.DSC06242
  8. Apybarsytiti juodaisiais pipirais ir miltais.
  9. Į skardą įpilti 400 ml šilto vandens.
  10. Skardą uždengti folija ir kepti įkaitintoje orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 30 minučių.
  11. Nuimti foliją ir palikti žuvį apkepti dar 10-15 minučių.DSC06266

Skanaus!

 

Reklama

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Komentarai

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Reklama

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Prisijunkite prie kitų 220 pasekėjų

Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

Lietuvos atkurtos nepriklausomybės 100 Bulgarijos lietuvių bendruomenė šventė drauge. #lietuvosgimtadienis #vasario16 #restoredlithuania100🇱🇹 #pasauliolietuviai #globalilietuva #lithuaniancommunityinbulgaria Lietuvaitę gali išvežti iš Lietuvos, bet Lietuvos iš lietuvaitės - ne:). #vasario16 #lietuvaite #lithuaniangirl #restoredlithuania100🇱🇹 #atkurtailietuvai100 #freedominsideme #happybirthdaylithuania #dvasinispavasaris #tylirevoliucija #kliukarkablog Meilė man - būti su mylimais žmonėmis @raminta.minty, @m.mikeliunas, laisvė - leistis nuo kalno, griūti ir keltis, žaisti ir juoktis, supykus taikytis. Ši savaitė yra ypatinga - #meilesdiena, #100metųatkurtailietuvai #vasario16, #užgavėnės, #pelenudiena, #atsirasymusavaite, #proshki. Atsiprašymo savaitė, kasmetinė bulgarų tradicija, apjungia visas šias dienas. #laisve bei #meilesau man asocijuojasi su paleistom kaltėm. Atsiprašyti, išsisakyti, atleisti, paleisti ir išsilaisvinti linkiu visiems.@viktorijaurbon @lrt.lt laidoje #stambiuplanu kalbėjo apie tylią revoliuciją ir pastangas kasdien būti geresniu žmogumi. Atsiprašymai, mano galva, vienas iš įrankių tylioms revoliucijoms ir šviesesniam, laisvesniam pasauliui kurti kasdien ir kiekvienam. #tylirevoliucija #atleistiirpaleisti #dvasinispavasaris #panevėžys #1990s Daugiau apie atsiprašymų savaitę rašau savo bloge www.kliukarka.wordpress.com Užuodžiu pavasarį:) Per šiandien saulės gavau tiek, kiek Lietuvoj per visą mėnesį. +11. Jau išdygusios salotos ir špinatai, kamšom plėvele dėl viso pikto. Nors išvažiuoti sunku, vėl džiaugiuosi, kad širdy turiu dvi šalis, dvejus namus ir  dvigubai daugiau meilės. #villagelife #springiscomming #earlyspring #walks #nature #secondhome #enjoyingbulgaria #winterwalks #date #givemeakiss #fallowdeer #ourdoors #attentionlover #lithuanianmanors #naturalbeauty #danieliai Miestas šiandien skambėjo, trepsėjo, judėjo, šėlo, kvailiojo ir linksminos taip, kad piktos dvasios šiemet be žodžių suprastų, kad joms čia nėra ką veikti, o metus lydėtų sėkmė, sveikata, ir visokeriopa gerovė. #kukeriai #persirengėliai #miestokarnavalas #bulgariskostradicijos #naujimetai #naujaenergija #piktudvasiuvaikymas #newyearstart #freshstart #sunnyday #funday #exploringbulgaria #kukerifestival
%d bloggers like this: