//
you're reading...
Fantazija valgant, Pažintis su Bulgarija

Žuvies diena arba Šv. Mikalojaus stebuklai

Savaitei artėjant prie pabaigos parduotuvių vitrinose neįprastai pagausėjo žuvies pasirinkimas. Ledo pataluose citrinomis ir žalumynais užkloti pirkėjus vilioja apvalaini karpiai, karšiai, upėtakiai, droviau susirangę skumbrės, ešeriai, rožinę svajonę žada lašišos kepsniai. Stiklainiukuose dailiai supakuoti ikrai, pakeliuose ir konservų indeliuose slepiasi rūkytos, sūdytos ir marinuotos jūrų gėrybės, šaldikliuose aprašytos anksčiau prekybos vietas pasiekusios viešnios ir svečiai iš jūrų, upių ir vandenynų, vietinės ir tolimų kraštų gyventojos. Kūčios dar tolokai, o ir silkių šioje žuvų karalystėje retoka. Tad ką gi veikia visos gražuolės prekybos vietose ir beveik kiekvieno pirkėjo krepšeliuose? Žuvis – tradicinis maistas ant bulgarų pietų ar vakarienės stalo gruodžio 6-ąją, šv.Mikalojaus dieną (bul. Никулден). Minima 3-4 a. gyvenusio vyskupo mirties data.

russian_icon_instaplanet_saint_nicholas

By The original uploader was CulturalUniverse at English Wikipedia (Transferred from en.wikipedia to Commons.) [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)%5D, via Wikimedia Commons

Šv. Mikalojus – jūrininkų, žvejų ir šeimos globėjas.

Šią dieną Nikul’ai, Nikolajai, Nikolos, Nikolinos švenčia vardadienius, taip pat minima jūrininkų ir žvejų diena, o paskutiniu metu ir bankininkų profesinė šventė. Tikima, kad juos globoja šventas Mikalojus, kartais vadinamas Mikalojumi Stebukladariu, o kai kuriose kalbose šv. Nikolajumi. Manoma, kad šis šventasis globoja ne tik jo vardu pakrikštytuosius, bet ir šeimos ryšius. Tad gruodžio 6-ąją prie vaišių stalo dera pasikviesti ir gimines, krikštatėvius bei kaimynus.

Pasak legendos, pasaulio dalinimo dieną šv. Mikalojui teko jūros, upės, ežerai ir vandenynai. Šis šventasis yra viso povandeninio pasaulio, vandens gyvūnų ir stichijų valdovas. Pasakojama, kad kartą Mikalojus išplaukė valtimi į jūrą, kilo audra ir valtis prakiuro. Jūrų valdovas pagavo karpį ir juo užkimšo prakiurusią vietą. Taip išgelbėjo savo ir bendrakeleivių gyvybes. Taigi šv. Mikalojaus dieną tarsi auka pasirinktas karpis, kuris pasitarnavo šventajam.

fishing-164977_1280
Manoma, kad ir Kalėdų senelio tradicija kilusi iš švento Mikalojaus dienos minėjimo, nes įvairiose Europos šalyse tą dieną vaikams buvo įteikiamos dovanėlės. Tačiau Bulgarijoje tokio papročio nėra. Čia įprasta susirinkti su šeima vakarienei ir patiekti žuvį. Tradiciškai – karpį, tačiau šiais laikais žmonės tradiciją interpretuoja pagal skonį ar finansines galimybes ir ant stalo deda įvairias žuvis.

Dėl sėkmės ir turtų kaip talismaną patariama piniginėje nešiotis karpio žvyną.

Nors šiais laikais retas kruopščiai laikosi tradicijų, o skirtinguose šalies regionuose papročiai kiek skiriasi, pagrindinė – vaišintis žuvimi (dažniausiai ryžiais ir pomidorais įdarytu arba tešloje keptu karpiu), išliko. Tą aiškiai byloja sparčiai nuo prekystalių nykstantys vandenų gyventojai.
Vietiniai tiki, kad šiandien žvynus reikia valyti itin atsargiai, kad nenukristų ant grindų. Jei nukrenta, patariama saugotis ir ant jų neužlipti, nes tam, kuris užmins ant karpio žvyno gruodžio 6-ąją pranašaujamos ligos ar net mirtis (apsidrausdama pirkau valytą). Kuo daugiau žvynų turi karpis, tuo turtingesni, gausesni metai šeimos laukia. Dėl sėkmės ir turtų kaip talismaną patariama piniginėje nešiotis karpio žvyną.Taip pat laikomasi tradicijos šią dieną gaminti visą žuvį. Manoma, kad supjaustyta žuvis išsklaidys ir šeimos sėkmę.Šią dieną tikintieji neša patiekalus pašventinti į cerkvę, o likučiais dalijasi su kaimynais. Didžiąją dalį vaišių įprasta suvalgyti šeimos nariams per vakarienę. Šv. Mikalojaus dieną stalas nenudengiamas visą dieną. Be žuvies ir specialios duonelės ant stalo turėtų būti dedami ir pasniko valgiai iš kukurūzų, paprikų, pupelių.
Kaulus ir kitas nevalgomas dalis patariama ne išmesti, o sudeginti, užkasti arba paleisti į upę.Tikima, kad taip išsaugoma ir padidinama šeimos gerovė ir vaisingumas. O kryžiaus formos kaulus nuo karpio viršutinės dalies vyresnės moterys senovėje (neteko girdėti, kad kas prisipažintų tebesilaikantis tokio papročio) įsiūdavo vaikams į kepures, kad apsaugotų nuo blogio jėgų ir piktų akių.
Receptą ir įspūdžius, kaip gi pavyko įdarytas karpis vėlyvai mūsų poros vakarienei (vyras virtuvėje!) – Kliukarkoje aprašyti pažadu artimiausiomis dienomis. Nors kaulų į kepurę įsiūti ar žvynų piniginėje nešiotis neketinu, naujų receptų išbandyti neatsisakau. Džiaugiuosi, kad jau trečius metus Bulgarija man vis dar suteikia tokių progų, o su receptais ateina ir naujos istorijos, ir naujos pažintys su šios šalies papročiais, istorija ir prekybininkų išmone.

Reklama

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Komentarai

Trackbacks/Pingbacks

  1. Atgalinis pranešimas: Ryžiais įdarytas karpis arba vyras virtuvėje | Kliukarka - gruodžio 13, 2015

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Prisijunkite prie kitų 188 pasekėjų

Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

Ši vasara buvo turtinga ir darbais, ir lietumi gausi, bet rugpjūtis itin dosnus kasdienių stebuklų ir gėrio, kuris visad buvo šalia, tik ne visad rasdavau laiko neva svarbių darbų sąraše. Lietuvoje darau pauzę, o tam tobulai tiko maudynės ežere, plaukimas laivu, draugų sąskrydis gimtam vienkiemyje, kur praleidau pirmus pusantrų savo gyvenimo metų ir iki šiol jaučiu ypatingą ryšį,  vaikščiojimas basomis, alyviniai obuoliai, cukinijos ir  žirniai. O geriausias šios vasaros nutikimas - atostogos su mama, pirmąsyk tik dviese. #summertimefun #treasures #momanddaughter #familytime #doublepower #holidays Šeima svarbiausia. #family #swan #united #strong #birds #beautifulnature #lakesidelife #relax Labas rytas. Norėčiau taip pradėti kiekvieną dieną. #morningmotivation #freshwoman #lake #trakai #slowliving #norush #kliukarkaonholidays Kai niekur neskubi, atsiveria grožiai ir likimas dosnus malonumų.  #timewithmum  #enjoyingthemoment  #norush #travelphotography #dvaras #localtravel #exploringlithuania #daytrip #summertime #beautifullakeview #landscape #history #kliukarkaonholiday Tobulas vakaras. #calm #relax #lakeside #beautifullithuania #trakai #localtravel #holidayswithmum #resting #nature #summervacation #backhome #exploringlithuania #beautifulnature #sirdisdainuoja #realisbeautiful #trakupilis #kliukarkaonholiday #panevezys #konservufabrikas #zirneliai #refresh #peas #krantogatvė #art #photografy #blackandwhitephoto #teamwork #townhistory #mondaywalk #exploringthetown
%d bloggers like this: