//
you're reading...
Fantazija valgant, Meilė sau

Apie avižų sėlenas arba arklystu

DSC05858Kai prisipažįstu, kad kasdien suvartoju po tris šaukštus avižų sėlenų, sulaukiu nustebusių, sumišusių, sutrikusių, klausiančių, nepasitikinčių, abejojančių, besiraukančių veido išraiškų, bandančių įsivaizduoti, kas per daiktas tai yra ir su kuo jis valgomas. Išgirdau, kad kai kam tai asocijuojasi su arklių pašaru, sprangia nuobodybe ir savęs kankinimu ar net atpiltu skrandžio turiniu. O vat tokios lakios fantazijos, kaip išradingiau panaudoti šį organizmo šluota vadinamą produktą dažnam ir pritrūksta.

Su avižų sėlenomis aš susipažinau pernai rugpjūtį, ėmusi laikytis Dukano dietos (baltyminė). Dieta buvo pirma mano gyvenime, neskaitant kalorijų skaičiavimo paauglystėje, ir , tikiuosi, paskutinė. Panašu, kad sėlenos išvalė ne tik organizmą, bet ir mintis. Be sėlenų prie lengvesnio gyvenimo prisidėjo ir kasdienė rytinė mankšta, ir daugiau baltymų bei mažiau angliavandenių mano racione.

Pirmaisiais mėnesiais kepiau sėlenų blynelius – trys šaukštai avižų sėlenų, vienas kiaušinis ir truputis vandens. Į įkaitintą nesvylančią keptuvę ši masė dedama šaukštu, kaip kepant miltinius blynelius. Po kelių minučių apverčiami ir išjungiama viryklė. Tokius paplotėlius naudodavau vietoj duonos prie sriubos, troškinių ar su varškės užtepėlėmis (česnakine, agurkine, su porais, su pomidorais ir bazilikais ir kitomis). Į masę dedant varškės – jie pavyksta puresni ir gali būti atskiras patiekalas, valgomas su uogomis, cinamonu ar liesu jogurtu. Kartais sėlenų dedu į varškės apkepą vietoj miltų.

Tačiau šių metų atradimas – rytinė sėlenų košė. Kadangi kasryt ją darau vis kitokią, neatsibosta ir tapo mano beveik kasdieniais pusryčiais. Tris šaukštus avižų sėlenų užpilu karštu vandeniu (vandens per kelis pirštus daugiau nei sėlenų), pamaišau, uždengiu ir palieku kokiai 10 min. išbrinkti. Tuomet dažniausiai dedu šaukštą varškės, truputį medaus ar vaisių – bananą, persiką, kriaušę, uogų, džiovintų slyvų, datulių, mirkytų riešutų – pagal sezoną. Kartais pridedu šaukštą natūralaus jogurto ir mėgaujuosi. Kartais gardinu šokolado drožlėmis.

DSC05860

Kadangi savo mityboje, dienos režime per metus pakeičiau daug dalykų, sunku įvardinti sėlenų poveikį – bet pusryčiauju skaniai, lengvai. Pagreitėjo medžiagų apykaita. Sulieknėjau 12 kilogramų.

Tačiau kiekvienas organizmas labai individualus ir sprendimų, pokyčių reikia skirtingų. Dalinuosi patirtimi, bet nieko aklai nerekomenduoju. Nes mano pokyčius lėmė daug aplinkybių – nauja šalis, daugiau laisvo laiko, didelis šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas, vidinis pribrendimas pokyčiams. Nes stebuklai glūdi ne sėlenose, ne stebuklingose sėklose ar žaliuosiuose kokteiliuose, o pirmiausia mūsų galvose ir meilėje sau.

Reklama

About Justina Mikeliūnaitė

Pleputė, stebėtoja, rašytoja ir istorijų sekėja. Emigrantė, žurnalistė. Kliukarka.

Komentarai

Kol kas komentarų nėra.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

Kategorijos

Įveskite el. pašto adresą, kuriuo norite gauti pranešimus apie naujus įrašus.

Prisijunkite prie kitų 196 pasekėjų

Follow Kliukarka on WordPress.com

Instagram

Blagoevgrade vyksta karšto vyno festivalis. Jei paskubėsit, dar spėsit ir ryt:) Apie Kalėdas įprastai pradedu galvoti gruodžio vidury, bet šiandien nuotaika jau šventinė, klausant bulgariško roko koncerto su karštu vynu. Ruduo plaukuose, kiemuose, daržuose ir lėkštėse. 
Maistas šildo, gydo ir įkvepia, jungia ir yra puiki pokalbių tema.
Apie virtuvės reikalus labai skaniai paplepėjom su profesionalia kulinare @baltutyt Apie jos kelią iš Mažeikių į Sofiją skaitykite www.kliukarka.wordpress.com Rudens magija.
Obuolių kambarys sename name.
Kieme kvepia šlapiais lapais ir raudonskruosčiais vaisiais.
Pyragai, kokteiliai ir dantų galandinimas. Viskam savo laikas.
#applemania #autumnvibes #reserve #readyforwinter #oneappleadaykeepsthedoctoraway #applesmell #savings #blogger #kliukarkablog #bloggerlife #bulgarianautumn #novemberjoys Kai galvoje pilka, kartais tereikia pažiūrėti sau po kojomis. 
#rudenssapnai #autumnvibes #autumnperson #bulgariannature #slowliving #colourfullife #enjoyingthemoment #sunnyday #hereandnow #inspiration #weekendoutdoors Ši pasaka ne mano - ji Šiaurės jūros undinės. Galim grįžti į praeities vietas, bet grįžti į tuomečius save - suktas reikalas. 
Lyg ir tas pats, 
Lyg visai kitas.
#vidiniaidialogai #siauresjura #kelioneslaiku #talkingtomyself Va toks vat ūkanotas nutiko šis rytas. Rūkas išsisklaidė, saulė iš debesų patalų išsirangė, bet tos rudens miglos liko mintyse - jaukuma, ramuma, arbatos su medumi, knygos ir adijalai. Rudens aš vis tik vaikas. #nofilter #autumnvibes #octobermorning #foogy #mysterious
%d bloggers like this: